2014/04/07

A múltjövő megérkezett - választási eredmények alapján

Elvadult tájon gázolok:
 Õs, buja földön dudva, muhar. 
Ezt a vad mezõt ismerem, 
Ez a magyar Ugar. 

Lehajlok a szent humuszig: 
E szûzi földön valami rág. 
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág? 
 - Ady Endre, A magyar Ugaron


Lezajlottak a választások, az eredmények szinte senkit sem leptek meg, a jelenlegi helyzet teljesen világos, sőt segítségével jobban megérthetjük múltunkat is, mert hogy épp ismételjük, ebből pedig a jövőre is következtethetünk. Kicsit olyanok vagyunk, mint a görög tragédiák hősei, akik épp azáltal teljesítik be a jóslatot, hogy megpróbálják elkerülni.

 A fidesz több mint nyolcszázezer szavazót vesztett (majdnem szavazóinak harmadát!), ami jó hírnek tűnik. A nagy kérdés, hogy ha továbbra is ilyen szinten kormányoznak, folytatódik-e ez a trend. Az is kiderült, hogy a megmaradt fideszes szavazótábor egy abszolúte fegyelmezett, jól mozgósítható szavazótömb, de valószínűleg egyre nagyobb részük nem őszintén lelkes már.





Azért nem számítanék a fidesz további csökkenésére, mert az efféle rendszerek logikája szerint most fog elkezdődni a húzd-meg-ereszd-el játék. Engednek majd pár baromságból, hallgatnak párszor a józan ész szavára, jól megválasztott és körülhatárolt területeken engedik, hogy a szakértői szempontok érvényesüljenek a propaganda-szempontokkal szemben – aztán meg ismét meggondolják magukat és jön az ideológia és a nyers erő. Ez a recept jól ismert logikája az autoriter propaganda rezsimeknek, a türelmetlenek olvassanak történelemkönyveket, hogy miről is van szó, a türelmesek megvárhatják, amint napihírek formájában eléjük tárul.
 Egyébként is, pár százalékos gazdasági növekedés a valószínű, amivel persze messze lemaradunk a fejlett nyugati szomszédainktól, mint péládul Romániától, de a fidesz jól tudja majd kommunikálni és kicsit talán a lakosság is megérzi majd. A lassú lemaradás pedig kevésbé vérlázító, mint az a durva esés, ami most volt.

Az LMPs szavazók örülhetnek pártjuk lenyűgöző teljesítményének: nem csak az 5%-ot sikerült összehozniuk, de úgy néz ki még kétharmadot is csináltak! Egyeseket talán zavarhat, hogy a kétharmadot a fidesznek csinálták meg, de hát – amint Rejtő is megmondta – a kákán is csomót keresők nem számítanak.
No de a piszkálódást félretéve, van a parlamentben egy európai értékeket képviselő zöld párt, akik ráadásul a magyar politika színterén is üdítő folt: egyrészt mivel nem kormányoztak még és nem is szélsőjobboldaliak, ezért senkinek a hate listjén nincsenek rajta. Másrészt becsületükre váljék, egyedül az ő kampányuk szólt arról, hogy mit is akarnak csinálni, nem csupán arról, hogy kit kell leváltalni, vagy hogy ők mennyire faszák.
Az én aggályom mindig is az volt az LMPvel szemben, hogy mindez szép-szép, de hogyan lesz igaz is? Mert tényleg jó lenne a más politika, de ha kicsit is jobban megnézzük az LMP is pont ugyanarra a receptre épül fel, mint az mszpt/összefogást leszámítva az összes többi magyar párt: a valósággal köszönőviszonyban sem lévő jelszavakból (LMP esetén pl.: Atomenergia-mentesség) és egy szép hosszú hate-listből, hogy ki mindenkit kellene eliminálni a politikai életből, hogy itten jobb legyen hirtelen minden. (Az MSZP/Összefogás azért más, mert nálunk a jelszavak és álmok hiányoznak. Hogy ez jó vagy rossz hír, fene tudja - Az biztos, hogy szavazatszerzésben nem tesz jót nekik). Szóval azt, hogy tényleg egy új politikai kultúrát tudnak-e behozni, azt még nem bizonyította az LMP, de reménykedjünk.
 Mindenesetre érthető az LMP szavazók álláspontja: akarnak adni egy esélyt ennek a reménynek. Az, hogy valami érthető, persze nem jelenti azt, hogy jó döntés is (sok olyan logika van, ami érthető, akár szimpatikus is, de katasztróba vezet). A nagy helyzet az ugyanis, hogy az LMP parlamentbe jutásával sikerült kb húsz évre bebetonozni a fideszt.

Mert a választás nagy vesztese az összefogás lett. Nem az Összefogás, hanem Az összefogás. Az Összefogás ugyanis annyi szavazatot szerzett, amennyi az MSZP támogatottsága volt az elmúlt három évben. A konklúzió tehát mindenhol az, hogy nem éri meg összefogni. Az MSZPnek nem hozott szavazatot se az összefogás,a nem mszp-s szavazók pedig az LMPre voksoltak vagy otthon maradtak. Ez ennek a választásnak a legfőbb üzenete.
A liberális illetve centrum szavazótábor ugyanis most deklarálta: nem kér a realitásokkal szembenéző, kompromisszumkötésre képes politikából. Nem hajlandóak vélt vagy valós sérelmeket elengedni. Ők irreális vágyálmaik és a frusztrációval, gyűlölettel teli lelkiviláguk kiszolgálását várják a politikától, nehogy már ez a jobboldali szavazók kizárólagos privilégiuma legyen! Tulajdonképpen a politika Magyarországon immár száz éve (vagy talán két-háromszáz éve?) nem a jó döntések meghozataláról, hanem a frusztráció levezetéséről és egónk tupírozásáról szól. Sajnos ebből eddig se született sok jó, és a jövőben sem várható.

 A következő választásokon tehát legalább kettő, de az MSZP belső fejleményeinek függvényében könnyen lehet majd, hogy akár több párt fog indulni és küzdeni egymással a nem jobboldali szavazatokért. Ezzel pedig garantáljuk hosszú időre a fidesz győzelmét és könnyedén a jobbik válhat az egyetlen lényeges ellenzéki erővé.
Erre a megosztottságra a fidesz ugyanúgy rá fog játszani, mint ahogy most is megtette. Az összes lejárató hadjáratát a legnagyobb kihívójára irányítja, miközben sajtójában a többi bal-lib pártot beszélteti, hírez róluk, hogy minél vonzóbb alternatívának tűnjenek a bal-lib szavazók számára. Most is ezt csinálták már, nem tudom kinek tűnt fel, de érdekes mód mindig az LMP jutott be a sajtóba, sose az MSZP. Persze az LMP szavazók ezt nyilván annak tudták be, hogy az LMP belevaló, az MSZP meg töketlen, ugye?

A legfontosabb események azonban vidéken történtek. Itt az ideje ugyanis, hogy felelevenítsünk egy kifejezést, ami húsz éve kiment a divatból, pedig nagyon is meghatározta a magyar belpolitikát száz éven át, és ismét meg fogja határozni: a vidéki-urbánus ellentét ez. Tessék ízlelgetni a kifejezést. Visszatérését már sejteni lehetett tíz éve is, mikor a szadesz beszorult a fővárosba, de mostantól a politikai térképünk meghatározó erővonala lesz.

Vidéken alig van körzet, ahol a fidesz + jobbik együtt ne szerzett volna legalább 66%-ot és még a gerimandering ellenére sincs nem jobb-oldali körzet. Vidéken a nyugati értékekre alapuló pártoknak nincs tere. Itt láthatóan csakis a paternalista államot ígérő eszmék a divatosak, a centralizáció, a nacionalizmus és az antikapitalizmus. Vidéken a fideszben csalódott, még jobban elszegényedő emberek nem a gazdasági fellendülést elhozó reálpolitikát választották, mert ahhoz túl mélyen és túl régóta antikapitalisták (150 éve kb.), hanem a jobbikra szavaztak.

Megjegyzés: az urbánus nem a fővárost jelenti, a nagyobb városokban vissza fog erősödni a bal-lib, ha még nem tette. Az, hogy a vissza-erősödés mire elég, az persze nagyban függ a fentebb ecsetelt megosztottságtól. Viszont a parlamentben nem lehet labdába rúgni a vidékkel szemben, a helyi önkormányzati győzelmek pedig kevésre elegek egy centralizált és ellenséges kormánnyal szemben.

 Egyre inkább vissza fog térni az az állapot, hogy a vidék és a város egy teljesen más világban él és mindkettő mélyen undorodik attól, amit a másik jónak tart. Nem véletlenül volt az elmúlt években szlogen a „romkocsmák népe”, a vidéki-urbánus dinamikával vissza fog térni az a nézet, hogy a vidéki/nemzeti ideológia a nyugati értékeket és kultúrát befogadó várost a dekadencia, erkölcsi fertő, az idegenszívűsék fellegvárának bélyegzi. Nem véletlenül nevezte horthy is bűnös városnak Budapestet.
Mi pedig fel fogjuk idézni Ady Endre több mint száz éves versét a magyar ugarról, a butaság, ostobaság és tehetségtelenség szörnyű vidékéről, ahol minden tehetséget és jó gondolatot megfojt a gaz. Ha azt hittétek, hogy eddig megosztott volt az ország, nos, akkor kapaszkodjatok meg. A múltjövő már a jelen.

Épp azért, mert az indulatok és a kölcsönös megvetés valószínűleg nőni fog érdemes kimondani, hogy az urbánus-vidéki ellentét nem szükségszerű, hogy a jó és a rossz harca. Nem egyértelmű, hogy változékonyság és konzervatívság kérdésében hol van a jó egyensúly. Nem egyértelmű, hogy a nyitott multikulti mindig jobb, mint a saját kultúrájára büszke nemzeti hagyomány – ha az a hagyomány tényleg jó értékeket közvetít, nem pedig kontraszelekciót, gőgöt és gyűlölködést. Nem egyértelmű, hogy milyen szintű centralizáció a kívánatos. Nem egyértelmű, hogy mekkora gazdasági fejlődés mekkora társadalmi egyenlőtlenséget ér meg. Nem egyértelmű, hogy tényleg kolonc-e az állam nyakán a mezőgazdaság támogatása. Szóval az anti-urbánus, „vidéki” eszmerendszer nem feltétlenül kell, hogy ostoba, önsorsrontó és gyűlölködő eszmék gyűjteménye legyen.

Nem kell, hogy az legyen, de gyakran az lett. Egyrészt, mert a magyar nacionalizmusnak, főleg pont anti-urbánus érzülete révén van egy nagyon erős hajlama a teljesen önsorsrontó és öngerjesztő elmebajra. Akkor szokott kitörni rajta, amikor szembe kellene néznie a saját politikája kudarcával - és ez most erősen várható.
Ekkor jön az ámokfutás, amikor is a sértett önérzet, a frusztráció és a bűnbak keresés elvezet arra, hogy pont azokat az embereket, szereplőket és életstratégiákat akarják elpusztítani, amik az egyetlen kiutat jelentenének a szorult helyzetből – ezzel persze a válság mélyül és csak fokozódik a bűnbak-gyártás és a sértett gyűlölet. Pedig megmondták 4chanon is: whatever happens, never go full retard.
A másik baj a vidékkel az a szegénység és az ebből következő radikalizmusra való hajlam.Mivel úgy hiszik, vesztenivalójuk nincs, bármilyen nagy meséket ígérgető radikális propagandára harapnak. A gond itt a konzervatívok teljes hiánya – pontosabban szólva az, hogy a magyarországi konzervativizmus a kereszténységgel való viszonyon kívül nem létezik. Nagyon jó kérdés, hogy miért, e téren talán még a horthy rendszer idején is jobb volt a helyzet.

A huszadik században egyetlen egy politikai erő tudta áthidalni a vidék-urbánus ellentétet, ez pedig a szocializmus volt – mint mondtam vidéken anti-kapitalista ideológia az egyetlen, ami életképes. Éppen ezért a következő húsz év nagy kérdése az lesz, hogy lesz-e olyan baloldali párt, aki meg tudja szólítani a vidéki szegényeket és el tudja-e venni az elégedetlenkedőket a jobbiktól.

A jobboldali rezsim és az elképzeléseik működésképtelenségének erősödésével meglesz a lehetőség arra, hogy a szocializmus felvállalható ideológiává váljon ismét, úgyhogy egyáltalán nem kizárt egy hagyományos szegénypárti baloldali erő megjelenése, a kérdés az, hogy jól tudnak-e lavírozni az urbánus körökben való szalonképesség és a szegény szavazók megnyerése közt. Itt egy erős és igazi szociáldemokrata pártra lenne szükség. Akiknek a zöldek például természetes szövetségesei lennének. És akik nem csak középkorú, udvariasan viselkedő tüntetőket tudnak az utcára vinni.

Mert tetszik, nem tetszik, nem kizárólag a szavazófülkékben fog eldőlni a következő húsz év története.

12 comments:

  1. Hát, sokmindenben nem értünk egyet.

    Leginkább, és első sorban azonban abban, hogy szerinted most, az Összefogás veresége hozza be igazán a népnemzeti-urbánus ellentétet. Nos, ez olyan mint azt mondani, hogy a cunami földrengést okoz.

    Nem, épp fordítva, a földrengés csinálja a cunamit. A népnemzeti-urbánus paradigma elfajzása, illetve a "ballib" oldal képtelensége arra, hogy abban navigáljon, okozta a Fidesz kétharmadot és a Jobbik egyötödöt egyaránt.

    Azt jól látod, hogy a szocializmus volt az egyetlen olyan ideológia, ami képes volt egyesíteni a vidéket és a várost. Tök szívesen beszélnék veled valamikor a reálszocializmus hibáiról meg modern baloldalról és hasonlókról, de ez most nem az a vita. ;)
    Minden esetre kiindulási pontnak tök érdekes, hogy a Szocialista Pártnak sikerült ezt az előnyét totálisan elkótyavetyélni. Mellékes megjegyzés, hogy a valaha szintén nagypárt SZDSZ (kicsit erősebbek voltak anno mint most a Jobbik) először rétegpárttá vált, majd teljességgel elégett, a szociális liberalizmus eszméjével együtt.

    Nem akarok olyan lenni mint az Orbán, hogy rég bukott kormányokat szidalmazok, de érdemes számba venni, hogy mi vezetett el idáig. A Fidesz 2002 óta folytatott demagóg kampányát okolni részigazság ugyan, de nem a teljes igazság. A valóság az, hogy a Szocialista Párt és kultúrköre egész egyszerűen elveszítette a kapcsolatát a valóság talajával.
    Vagy nem tudták, vagy nem akarták tudni, hogy a választópolgárokat mi foglalkoztatja. Olyan témákat tematizáltak, amik vagy senkit nem érdekeltek, vagy kifejezetten megosztóak voltak. Mindezt a politikai és erkölcsi inkompetencia olyan szintű demonstrációja mellett, ami igazán, őszintén felért a Fidesz kétharmados ámokfutásában, ha közjogi hatásaiban nem is, de a néplélekben végzett pusztításban mindenképp.

    Az urbánus, liberális kisebbségek - a melegek, progresszívek, környezetvédők, hippik, humánértelmiségiek ennek váltak az áldozataivá. Az MSZP és az SZDSZ részéről collateral damage, leírták némi buzisimogatással, kenderes SZDSZ-kampánnyal meg melegházassággal. Mintha ma (vagy 2009-ben) Magyarországon a melegjogok a bejegyzett élettársi viszonyról szólnának. Nem arról szólnak, hanem arról, hogy két homoszexuálist nagy egyetértésben megvernek-e az úszodában, mielőtt a biztonsági őrök közbotrány okozásáért kitiltanák őket.

    Ha Orbán aljas játékot játszott a népnemzeti-urbánus ellentét kiélezésére és meglovagolására, akkor a balliberális kormány és sajtó sorra adta neki a magas labdákat. Bár az összeesküvés-elméleteket általában megvetéssel illetem, azon kicsit se lepődnék meg, ha a népszerű, Fidesz-MSZP titkos paktumról, kis magyar Yaltáról szóló pletykák igazak lennének.

    ReplyDelete
  2. A 2006 óta tartó magyar politikai-társadalmi válság nem a politikai elit vagy a kormányzás válsága, hanem a társadalomé. Amikor balos ismerősök a Fidesz diktatúrával ijesztgettek, mindig azt mondtam, hogy én azért nem félek a Viktatúrától, mert én a polgárháborútól, a kormánytól független, tök önkéntes pogromoktól és házról házra járó kivégzőosztagoktól félek. És máig vállalom, hogy 2010-ben a Fideszre szavaztam, tudniillik ezerszer inkább is Mubarak Morsi helyett, illetve a Sah a Forradalmi Gárda és Komeini ajatollah helyett.

    Aztán jöttek a magyar baloldal, liberalizmus, és a magyar liberális demokrácia halálának architektjei, azok akik pár nyomorult kormányzatban töltött évért feláldozták az ország jövőjét, és fogták magukat, simán kisajátították a 2010 utáni civil elégedetlenségi mozgalmakat. Szépen, a régi értelmiségi hátország hátán, visszaépítette magát a bukott elit a jogos Fidesz-ellenes felháborodás hátán.
    (Hogy Fodor a liberalizmus megtestesítőjeként tetszelegjen, az a pofátlan gőg és a valóságérzék hiányának olyan szintű egyvelege, amire már egész egyszerűen szó nincsen.)

    (Félkomoly kiszólás: Igazán észrevehette volna Gyurcsány, Bajnai, meg mondjuk az egész Galamus és a fél Népszava, hogy olyanok Magyarországon mint a South Parkban a Ku Klux Klán, hogy épp azzal ártanak egy célnak, ha mellé állnak. Inkább támadniuk kellett volna a Millát, akkor lehet hogy lett volna kormányváltás 2014-ben.)

    Szóval itt volt egy végtelenül cinikus, és hihetetlenül elvtelen politikai erő, amelynek a bukdácsolása egyenes pályát fest a az 1994-es kétharmadtól a 2014-es kétharmadig. Na és amikor emberek nem hajlandóak erre az erőre szavazni, akkor te sérelmek el nem engedéséről meg a valósággal szembe nem nézésről beszélsz. Ne haragudj, de ez legalább akkora demagógia, mint bármi ami az Orbán szájából kijön.

    Ami 2014-ben történt az egy történelmi esély. Egy új baloldali párt létrejöttének az esélye. Schiffer kisformátumú és clueless ahhoz, hogy ő legyen az új baloldal vezetője, de pár dolgot jól lát. Pl. a népnemzeti-urbánus ellentét csitítására, az árokbetemetésre tett kísérletek az urbánus oldalról, a nemzetpolitikai kérdésekben a Fidesszel szavazás és hasonlók. Ilyesmi, és még sokkal ilyenebb nélkül nem lesz itt semmi. A hagyományos urbánus retorikával Magyarországon még ha lehetne is választást nyerni, akkor se lenne benne sok köszönet, mert az urbánusok nem szeretnek vonulni és törni-zúzni, de a népnemzetiek igen. Akarunk megint 2006-ot? Én nem.

    Kiegyezés kell, magyar és magyar között. Ennek sok módja, sok ideológiája lehet, de egyvalami biztos. Az urbánus finnyogást félre kell tenni. A kormány presztízslépései, nemzetieskedése kapcsán is. Azt értse meg egyszer és mindenkorra minden urbánus, hogy a kajánul bevágott angol kritika a magyar kormány ellen NEM fog segíteni választást nyerni - maximum a jobbiknak.

    ReplyDelete
  3. Ha megfigyeled amúgy, a magyar népnemzeti oldal teljesen skizofrénnek tűnik első látásra. Azonban minden furcsaságuk értelmet nyer, ha az urbánus oldal antitéziseként tekintünk rá.

    Amit az urbánusok szeretnek, azt a népnemzetiek utálják. Amit az urbánusok utálnak vagy megvetnek, azt rajongás övezi.

    Emlékszem, volt egy TNG epizód, ahol az volt, hogy valami anomália a pajzs energiáját verte vissza rájuk, és ha fenntartották volna a pajzsot, akkor az Enterprise megsemmisül. Szerencsére Picard volt elég okos hogy lekapcsolja.

    Hát Gyurcsány és a magyar baloldal nem volt.

    ReplyDelete
  4. Félreértetted a posztomat, mert egyáltalán nem áll olyan távol a véleményünk, főleg ami az első posztodat illeti. Az abban írotakkal én teljesen egyetértek.
    Egyáltalán nem akartam azt sugallani, hogy az összefogás veresége hozta volna be az ellentétet, a posztomban tárgyalt három fő témát (fidesz, bal-lib, jobbik) három külön pontnak tekintem, a tárgyalási sorrendjük teljesen önkényes volt részemről, nem akartam valamiféle oksági láncot feltételezni.

    Szóval szinte mindenben, amit mondasz, abban igazad van.

    Amit talán kevésbé értesz meg, az az, hogy hogy is bukdácsolt el ide a magyarország bal-lib.
    A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy a bal-lib politikusok azt csinálják, amit a véleményformáló értelmiség mond (politiológusok, újságírók, publiciszták, stb), mert ők a közvetlen visszajelzésük. Ez azért fontos, mert mutatja az ideológia nagy hatását a politikára - kontra cinizmus. A témáról még lásd az előző blogbejegyzésemet.

    Szóval mi történt ideológia mentén, amitől bukdácsolt a bal-lib? Nos a bukdácsolást nem 94-ben, hanem legkésőbb 88-ban kezdődött, de talán még korábban. Ez az egész egy kényszerpálya, ami ott kezdődött, hogy az SZDSZ és szinte minden nem nacionalista véleményformáló értelmiségi anti-kommunista erőként definiálta magát. Akárcsak a nacionalisták.

    Az a kényszerpálya, hogy a rendszerváltás után senki nem merte felvállalni azt, hogy a szocializmust ne szénfekete rossznak állítsa be.

    Ebből rögtön következik az, amit te is és én is észrevettünk: a bal-lib oldal nem volt képes semmi értelmeset mondani a vidéki szegénység problémáira.

    Ebből másodfokon következett az, hogy asszisztáltak a Horthy rendszer fehérre mosásában, ami elvezetett a hagyományos "mindent gyűlölünk ami urbánus" nacionalista vidéki ideológia újra kivirágzásához.

    Ez a kényszerpálya két fala. Egyik oldalról az , hogy nem lehet a szocializmus pozitívumairól, társadalmi szükségszerűségéről beszélni. A másik oldalon pedig hogy nem lehet leinteni a full retardba átmenő nacionalizmust se.

    Az ellentmondás ott van a te érvelésed végén is. Azt mondod, hogy az urbánus oldal kezdje el betemetni az árkot és béküljön ki a népnemzetiekkel, mikor te magad mondod ki, hogy az népnemzeti oldalnak az egyetlen értelme, hogy mindent gyűlöl, amit az urbánusok szeretnek.
    Hogy lehetne kibékülni és kompromisszumot kötni így??

    Az egész bukdácsolást és a kényszerpályát pont az a indította el, hogy a liberális értlemiség szövetséget, de legalábbis paktumot kötött a népnemzeti oldallal. Elfogadták szalonképesnek a nacionalizmus azon változatát, ami önpusztító baromság, mert semmi másról nem szól, csak minden haladó gondolat és lehetőség gyűlöletéről, és minden önkritika és javítási lehetőség hazaárulónak bélyegzéséről (Persze elsőre még nem erről szólt, de lehetett tudni előre, hogy ha nem lesz minden népnemzeti parasztbácsiból és melósból american dream middle class, akkor ide fog eljutni az ideológia) - és ezzel saját maguk alatt vágták ki a fát.

    Ezek után amit te javasolsz, hogy kössön a liberális oldal békét a nemzeti ideológiával, az miért is nem pont ugyanannak a tévedésnek a megismétlése, ami huszonöt éve történt?

    Mert én annak látom. És láthatod, nem cinizmus és elvtelenség vezette őket erre az útra, hanem pont az, ami téged is - racionálisnak és jónak tűnt akkor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez az a pont amiben nem értek egyet. Az ősbűnt véletlen sem a "kiegyezésben" látom, elsősorban mert hogy ilyen soha nem is történt egyáltalán.

      Az urbánus oldal részéről soha nem következett be a "gyeplő elengedése", amit emlegetsz. Éppen a Kádár-rendszer volt az, ami integrálta magába a népnemzeti gondolatot, illetve annak a híveit, a TSZ-világ és a Hazafias Népfront által.

      1989 után a közbeszéd két részre szakadt, és a liberális-urbánus oldal már 90-ben mucsázással kampányolt. Az urbánus oldal lényegében egyetlen percre sem szalasztotta el kifejezni mély megvetését minden iránt, amit népnemzetinek látott.

      A 88-as ellenzék antikommunizmusa, amit emlegetsz, elsősorban antibolsevizmust jelentett, a Fidesztől az MDF-en át az SZDSZig. Ez teljesen érthető volt, hiszen a társadalom jelentős része antibolsevik érzelmeket táplált a rendszerváltás során / után. A folyamatos kultúroffenzíva és sértegetés mellett az urbánus oldal végül a Demokratikus Chartában szövetséget kötött az utódpáttal, ami az ország urbánus fele szemében az utódpártot mosta fehérre a bolsevizmustól, a népnemzeti felében pedig a liberális oldalt, és minden általa képviselt értéket tett egyenlővé a bolsevizmussal.

      A népnemzeti-urbánus szembenállás nem magától van, hanem valakik csinálják. Mindkét oldalról. Ha abbahagynák a "csinálását", lehetséges hogy megszűnne. Egyvalamiben biztos vagyok. Elhatárolódással nem lehet győzni. Sokkal több népnemzeti van az országban, mint urbánus, és szaporodnak is, facebook és egyéb csatornák által.

      A népnemzeti gondolat, bár megnyilvánulásaiban antitetikus, azaz reaktív, a gyökerében nagyon is értékelvű. Nagyon világos egóvédő mechanizmusok, megküzdési stratégiák állnak mögötte.
      Az oktatási rendszerünk erősen nemzetieskedő hangsúlya (egészen a Kádár rendszertől, az áldozat-tudat nem fideszes vívmány), kombinálva az urbánus oldal hangos hungarofóbiájával és önundorával, szinte egyenesen vezetett a radikalizálódáshoz.

      Azaz, ha egy vidéki gyerek szeret katonai hagyományt őrizni meg büszkének lenni arra hogy magyar, akkor rögtön megkapta az okosoktól hogy ő náci meg mittomén, és a magyarságra meg csak ne legyen büszke mert itt van kétszáz oldalnyi referencia arról hogy magyarnak lenni kurvára nem dicsőséges... Ezek után csak egy komplett hülye gondolhatja, hogy ez a gyerek majd nagyot bólogat és elmegy európai himnuszt énekelni.

      Van ám olyan, hogy "ja ha náci vagyok, akkor adok én majd nekik olyan nácit hogy attól koldulnak".

      Abba kell hagyni a történelemértelmezési kérdések tematizálását. Itt van pl. ez a kurva szobor. Gondolja valaki, bárki, hogy ez az akciózás segíteni fog a magyar antiszemitizmus csökkentésében? Dehogyis, épp hogy kiélezi!
      Háromszáz pesti liberális azt hiszi, hogy ők a spártaiak Thermopülében. Hát nem. Nem azok.

      Nem békét kötni kell, hanem kiszállni a játszmából. Ha színvallásra akarnak kényszeríteni, megkerülni a kérdést. Racionálisan, általános emberi erkölcs alapján dönteni kérdésekben.
      Pl. határon túli magyarok állampolgársága. Kinek fáj? Nekem ugyan nem. Megérte a baloldalnak ezt tematizálni? Horthy szobor? Ki nem szarja le. Álljon össze a XIII. kerület, és állítsanak Kádár szobrot fricskából, ha úgy tetszik, de hogy ez legyen a fő vitatéma? Rovásírás, baranta, néptánc? A ballib oldal valamiféle kapudrog elmélet híve a nemzeti érzelemmel kapcsolatban, azaz a néptánc és a rovásírás szerintük egyenesen vezet a nácizmusig, ezért az egyetlen lehetséges eljárás a tiltás, marginalizáció és nevetségessé tétel.

      Az a baj, hogy fordítva sült el.

      Megmondom mit kell csinálni. Drop the fucking shields.

      Delete
    2. Nem rossz amit írsz, de néhány dolgot én összetetebben látok.

      Azt mondod, hogy a népnemzeti gondolkodás gyökerei értékelvűek. Igen, de ezek rossz értékek. És nem csak az urbánus szempontból réssz értékek! Hanem maguk a vidékiek számára rosszak, mert a saját jövőjüket teszik tönkre ezek az értékek.
      Te magad is kimondtad a kulcsszót, egóvédő mechanizmusok. Vagyis játszmák. Nem véletlenül beszéltem a játszmákról a korábbi blog posztjaimban. A játszmák arról híresek, hogy tönkreteszik az ember életét, aki játsza őket, úgy, hogy közben pont a játszmázó magatartást tartja jónak. Igen, ezek ahogy mondod megküzdési stratégiák csak éppen önsorsrontó, rossz stratégiák.
      Csábítóak, nehéz belőlük kitörni és azt is jól látod, hogy kívülről különösen nehéz valakit kihúzni belőlük, valószínűleg csak még jobban belefeszül az illető.

      Hogy kell akkor valakit kirángatni a játszmából? Hát ez a világ egyik legnehezebb kérdése. Azért valamennyire ismert a recept, csak nem könnyű:
      * Rámutatni arra, hogy amit csinál azzal magának árt.
      * Meggyőzni arról, hogy problémáin tud ő maga változtatni és ő magának kell változtatnia.
      * Mindennek azonban ellenáll a magát védő, felelősséget hárító ego, ezért mindezt úgy kell, hogy a saját hibánkkal megértéssel, megbocsátó szeretettel kell szembenéznünk.

      Ha a kritikát utálattal és megvetéssel csomagoljuk egybe, akkor nem lesz hajlandó senki önkritikára, mert nem akar öngyűlölő lenni.
      Ha jól értem ez az, amit te leginkább hangsúlyozol, és nagyon is igazad van ebben, csak ezt se szabad annyira túlzásba vinni, hogy elfelejtjük a kritikát és megfeledkezünk arról, hogy van egy kijavítandó hiba.

      Ezért a valódi problémán viszont továbblépni nem szabad.

      Delete
  5. Ha meg akarná valaki reformálni a magyar közgondolkodást, az sokat tanulhat a római katolikus egyháztól. Mármint abból az időből, amikor a Római Birodalom államvallásává vált.

    A szentek kultusza Olaszországban, illetve az egész latin világban azért ilyen központi, mert a katolicizmus nem betiltotta a pogányságot, hanem a helyébe lépett. Ja ha az emberek kis városi meg házi védőisteneknek akarnak áldozgatni, hadd csinálják, csak tegyünk rá keresztény címkét.
    Hasonlóképp, a magyar baloldalnak is pragmatikusan, a lényegre kéne koncentrálnia, és kerülnie a konfrontációt megosztó kérdésekben. A TGM megmondta, hogy a baloldal szükségszerűen internacionális, de egyáltalán nem létfontosságú, hogy antinacionális legyen.

    Pl. Erdély autonómiájának ellenzése NEM baloldali agenda, hanem pusztán hungarofóbia. A történelmi jelképekkel szembeni zsigeri undort is jó lenne csekkolni. Teljesen érthető, hogy bizonyos emberek hidegrázást kapnak a turultól vagy az Árpád-sávtól, de ezt jó lenne magánügyként, és nem közügyként kezelni.

    Ezek a kérdések nem hogy lényegtelenek a dolgokat objektíven szemlélve, de a mai Magyarországon nyerhetetlenek is. Igen, Schiffernek nagyon nagy igaza van, hogy a munkahelyteremtés ezerszer, milliószor fontosabb, mint a német megszállás emlékműve. Tudniillik ha van munkahelyteremtés, és felemelkedés, akkor nincs egzisztenciális félelem, ami a társadalmi békét erodálhatná, ergó senkinek nem kell félnie semmilyen szobortól, eszmétől.

    Ha a baloldal egy szigorúan pragmatikus, a népnemzeti giccset ha nem is dicsőítő, de változhatatlan valóságként elfogadó kultúrpolitikával hatalomba kerülne, akkor lenne lehetőség pl. a történelemoktatás reformjára. Pl. közös osztrák-szlovák-román-magyar történelemtankönyvekkel!

    És akkor harminc év múlva talán nem lenne már olyan nagy gond a nemzeti giccs. Mert a fiatalok nem abban nőttek fel, hogy a magyar a népek Krisztusa, akit mindenki csak bántott.

    ReplyDelete
  6. Lényegében azt mondod, hogy akárcsak a kora kereszténység a pogányságot, továbbra is az a célunk, hogy felszámoljuk a népnemzeti hülyeségeket, csak éppen ésszel, oly módon, hogy ne provokáljunk ellenállást. Mondhatni taoista wu wei módra.

    Ezzel teljesen egyet tudok érteni.

    De pont az általad felhozott keresztény párhuzamot érdemes alaposabban megfontolni. A kereszténység nagyon is ellenségének tekintette a pogányságot, nyíltan kimondta, hogy elfogadhatatlan és tudatosan törekedett a felszámolására.
    Csak éppen minden vonzó pogány dologra azonnal kínált egy alternatívát, amire nagyon könnyű volt átállni, mert hasonló szerepet töltött be és még ismerős dolog is volt.

    Take note: nem azt csinálták, hogy békén hagyták a pogányságot és elfogadhatónak tekintették.
    Egyszerre hírdették, hogy a keresztény dolgok elvi szinten jobbak, a pogány dolgok elvi szinten rosszak ÉS emellett minden konkrét kérdésre egy könnyen befogadható, hasonló funkciót betöltő, de mégis megváltoztatott alternatívát, átértelmezést kínáltak.

    Ezt tényleg el kellene tanulni.

    ReplyDelete
  7. Igen, annyi a különbség, hogy a kora kereszténység, miután államvallássá vált, hatalmi pozícióba került. Most az urbánus és baloldali gondolat nincs hatalmi pozícióban, és a közmegítélése is elég alacsony.

    Btw, amikor az országot egy kifejezetten urbánus kormány vezette, akkor sem sikerült lépéseket tenni a szélsőjobb felszámolására, sőt, akkor erősödött csak igazán a szélsőjobb.

    Azt mondják, hogy innen szép nyerni. A gond az, hogy fogalmunk sincs hogy lehetne nyerni, és ha nyernénk, akkor mit kezdenénk vele. Megoldást kéne kínálni a mélyszegénységre, a hajléktalanságra, a "keresztény" értelmiség kiábrándultságára és egzistenciális félelmére - és még ha mindez sikerülne is, akkor sem lehetetlen, hogy érzelmi alapon, pusztán azért, mert urbánus a vezetés és nem népnemzeti, mindez ellenállásba ütközne.

    Ha azt, amit Orbán csinál, Gyurcsány csinálta volna, pár hónap után kitört volna a széljobbos forradalom. Így meg az ország népe újraválasztja, meg békemenetel.

    Szóval ez így mi. Jelen pillanatban a trójai faló stratégia tűnik az egyetlen járható útnak, azaz egy olyan politikai erő, ami retorikájában népnemzeti, akár szélsőségesen az, de policy tekintetében baloldali.

    ReplyDelete
  8. Szerintem nem kell nekünk hazudni, mert a Trójai Faló már ott van a népnemzeti tábor közepén. Ott lapulnak benne a modernizáció és a nyugati értékek harcosai, mint Széchenyi, Kossuth, Petőfi, Deák, vagy akár Ady és társai :)

    Nem népnemzetinek kell benyalni magunkat, el kell kezdeni Széchenyit meg Petőfit idézve beszélni a gazdasági és a politikai modernizációról.

    ReplyDelete
  9. Naja. :) Amit viszont el kéne hagyni, az egy jobbos ismerősöm szavaival élve az ún. "turultrottyozás", azaz a nemzeti szimbolikus retorika lesajnálása és hangos elítélése.
    Figyelem, nem a kirekesztő vagy nácoid retorikáról beszélek, hanem az "álmok álmodói" stílusú, magyar pride beszédről és kapcsolt szubkultúráról.

    Nem mondom hogy át kell venni, de le kell szállni róla. Alternatívát kell állítani, nem pedig antitézist. Lehet NEM beszélni a nacionalizmusról, de lehetőleg ne beszéljünk ELLENE, mert azzal csak az ellenfél malmára hajtjuk a vizet.

    Ami meg az összefogást illeti, szerintem van egy megoldás arra, hogy úgy fogjon össze Gyurcsány, az MSZP, az LMP, meg akármilyen új baloldal ami 2018-ig kinő majd, hogy a szavazatok tényleg összeadódjanak.
    Ez pedig úgy, hogy az összefogás a következő KONKRÉT PROGRAMRA kér felhatalmazást:
    1. A Fideszes alaptörvény eltörlése, és egy minimális, a 89-es alkotmány szellemében született új alkotmány létrehozása.
    2. A kétharmados törvények intézményének eltörlése. Az alkotmány módosításához kétharmad kell, minden máshoz egyszerű többség.
    2. Új, tisztességes, tisztán arányos választási rendszer lefektetése, és a kampánykorlátozó rendelkezések eltörlése.
    3. A parlament feloszlatása és új választások kiírása, legkésőbb 6 hónappal a kormány megalakulása után.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...ja és ezt utána be is tartani az utolsó betűig, különben 4 év után kérlelhetetlenül jön a Jobbik kétharmada, azt meg nem akarhatja senki.

      Delete